سرطان سرویکس

سرطان سرویکس در سطح جهان با 604000 مورد جدید در سال 2020، چهارمین سرطان شایع در زنان است. حدود 90 درصد از 342000 مرگ ناشی از سرطان دهانه رحم یا سرطان سرویکس در کشورهای کم درآمد و متوسط ​​رخ داده است. بالاترین میزان بروز سرطان دهانه رحم و مرگ و میر در کشورهای جنوب صحرای آفریقا (SSA)، آمریکای مرکزی و آسیای جنوب شرقی است.

تفاوت های منطقه ای در بار سرطان دهانه رحم به نابرابری در دسترسی به واکسیناسیون، غربالگری و خدمات درمانی، عوامل خطر از جمله شیوع HIV و عوامل اجتماعی و اقتصادی مانند جنسیت، سوگیری های جنسیتی و فقر مربوط می شود.

احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم یا سرطان سرویکس در زنان مبتلا به HIV در مقایسه با جمعیت عمومی 6 برابر بیشتر است و تخمین زده می شود که 5 درصد از کل موارد سرطان دهانه رحم به HIV نسبت داده می شود. سهم HIV در سرطان دهانه رحم به طور نامتناسبی بر زنان جوان تر تأثیر می گذارد و در نتیجه 20 درصد از کودکانی که مادر خود را به دلیل سرطان از دست می دهند به دلیل سرطان دهانه رحم این کار را انجام می دهند.

علل سرطان سرویکس

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک عفونت شایع مقاربتی است که می تواند پوست، ناحیه تناسلی و گلو را درگیر کند. تقریباً همه افراد فعال از نظر جنسی در مقطعی از زندگی خود مبتلا می شوند، معمولاً بدون علائم. در بیشتر موارد سیستم ایمنی HPV را از بدن پاک می کند.

عفونت مداوم با HPV پرخطر می تواند باعث ایجاد سلول های غیر طبیعی شود که به سرطان تبدیل می شوند. عفونت مداوم HPV دهانه رحم (قسمت پایینی رحم یا رحم که به داخل واژن باز می شود – کانال تولد نیز نامیده می شود) اگر درمان نشود، باعث 95 درصد سرطان های دهانه رحم یا سرطان سرویکس می شود.

به طور معمول، 15 تا 20 سال طول می کشد تا سلول های غیرطبیعی به سرطان تبدیل شوند، اما در زنان با سیستم ایمنی ضعیف، مانند HIV درمان نشده، این فرآیند می تواند سریعتر باشد و 5 تا 10 سال طول بکشد.

عوامل خطر برای پیشرفت سرطان عبارتند از:

درجه سرطانزایی نوع HPV

وضعیت ایمنی

وجود سایر عفونت های مقاربتی

تعداد تولد

سن پایین در اولین بارداری

استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی

سیگار کشیدن

منبع 

وضعیت ایمنی

وجود سایر عفونت های مقاربتی

تعداد تولد، سن پایین در اولین بارداری

استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی

سیگار کشیدن